Deratizare Soareci si Sobolani.

 

 

Soarecii si Sobolanii urasc cel mai mult  curatenia. De aceea un prim pas este pastrarea cat mai curata a spatiilor de depozitare a mancarii si containerele in care aceasta este depozitata sa fie inchise cat mai etans pentru a nu le permite accesul.

 

Fara adapost si mancare adecvata soarecii nu pot supravietui, de aceea daca elimini acesti doi factori previi mult mai usor o eventuala invazie de soareci. In interior este bine sa pastrati cat mai curate zonele de sub aragaze, frigidere, pe suprafete unde exista de obicei mancare cum ar fi magaziile si spatiile de depozitare.

Nu lasa apa intr-un recipient necontrolat peste noapte, pastreaza mancarea folosita pentru animale cum ar fi caini, pisici sau pasari in recipiente sigilate. In afara locuintei daca folosesti lemne de foc, acestea este bine sa fie depozitate la o distanta cat mai mare de casa.

Iarba sau gazonul trebuie taiate regulat, pana la o inaltime la care se poate vedea solul. Orice fel de moloz sau echipamente abandonate trebuie relocate deoarece pot face un adapost ideal pentru soareci.

 

Identificarea infestarii cu Soareci si Sobolani:

Un prim pas este gasirea urmelor de fecale pentru identificarea tipului de rozatoare din casa. Soarecii produc bobite mici cu o marime de 0.5 cm si capete ascutite, sobolanii bobite cu o marime de 1.5 cm si o forma mai iregulata. Cele proaspete, adica vechi de o zi sunt negre la culoare si au o textura moale, iar cele mai vechi de 3 zile isi pierd culoarea intensa de negru si devin mai solide. In functie de numarul de excremente se poate aproxima si numarul de soareci.

 

Gaurile facute de soareci sunt si ele de mai multe tipuri in functie de cine te-a vizitat. Un soarece isi face o gaura de aproximativ 1.5 cm diametru atent finisata pe margini, de obicei in materiale cum ar fi plastic, lemn, cutii de carton, saci, cabluri etc. Un sobolan are o gaura de aproximativ 5 cm diametru cu marginile nefinisate, prezentand aschii sau alte imperfectiuni. Locurile sunt cam aceleasi ca si la soareci, dar pot fi extinse la colturi de perete, podele, mobila de perete etc.

 

O caracteristica importanta a rozatoarelor de casa este ca ele in cautarea de hrana vor folosi mereu acelasi drum pana cand sursa este epuizata. Aflarea acestui drum este foarte importanta pentru amplasarea capcanelor sau a altor solutii. Rozatoarele isi formeaza un drum liniar de-a lungul peretilor, grinzilor, ramuri de copaci, cabluri electrice, tubulaturii. Diferenta dintre soareci si sobolani este ca sobolanii merg la distante mult mai mari pentru a cauta hrana, soarecii fiind mai comozi si cautand doar in apropierea cuibului. Pentru a identifica aceste drumuri cei mai buni indicatori sunt urmele de fecale sau urmele de mizerie care pot aparea de-a lungul peretelui sau a oricarui reper pe care il are sobolanul in drumul sau catre sursa de hrana. Aceasta mizerie apare de exemplu datorita frecarii dintre sobolan si perete.

 

Deratizarea Constanta  impotriva soarecilor, interior si exterior:

Daca locuinta sau spatiul este deja vizitat de rozatoare atunci trebuie sa trecem la treaba mai serioasa. Pentru combaterea rozatoarelor este necesara o pregatire si cunoastere buna a spatiului, dar si a modului de realizare a tratamentului. Cel mai important lucru este cunoasterea mediului inconjurator al animalului rozator:

– Unde au fost vazuti soarecii?

– Unde ar putea avea cuibul?

– Unde sunt locurile lor de hranire?

– Unde este locul lor de apa?

– Unde sunt locurile pe care le foloseste pe post de toaleta?

– Unde se spala?

– Unde sunt traseele pe care alearga?

 

Dupa aceasta verificare exacta de fapte, trebuie decis asupra numarului de statii de intoxicare. O singura statie nu ajunge de obicei. In toate locurile importante (dupa marimea si gradul de atacare al obiectului) trebuie plasata o statie de intoxicare. Locurile raticidului trebuie sa fie direct pe caile de alegare si in fata gaurilor de soareci, pentru a crea o bariera intre cuiburi si locurile de hrana. La grad ridicat de atac se recomanda micsorarea distantei intre locurile de nada, pana la 5 m. A nu se aplica in loc deschis, e obligatorie folosirea statiilor de intoxicare.

 

Deratizarea Constanta la exterior se face sub forma de Bariera.

Se realizeaza perimetral de jur imprejurul cladirilor sau a suprafetelor. Aceasta se face prin amplasarea statiilor de intoxicare la distanta de 5 – 10 metri .

Statiile de intoxicare trebuie monitorizate pentru a observa gradul de infestare – la o saptamana dupa primul tratament, iar dupa aceea in functie de analiza primei vizite, lunar, trimetrial sau semetrial.

 

Tratamentele de Deratizare Constanta la interior:

Recomandam a fi efectuate cu capcane  adezive pe suport de carton, plastic sau lemn.

Alta varianta, dar este valabila doar pentru soareci ar fi capcanele autoblocante – soarecele intra si ramane blocat in interior. Se foloseste pentru atractivitate raticid si/sau momeala alimentara (o varianta ce nu se mai gaseste in zona respectiva.)

 

 

Informatii si observatii foarte importante, bine de stiut despre rozatoare:

– sunt transportatori de microbi;

– o pereche de soareci pot da într-un an circa 800 – 1000 de pui.

– tratamentele preventive sunt indicate. Totusi, daca nu se fac este obligatorie interventia foarte rapida in cazul in care se observa un soarece/sobolan chiar si in trecere;

– ating maturitatea sexuala 1,5 – 3 luni si au perioada de gestatie mica (15 – 25 zile), realizeaza 2 – 8 gestatii pe an; fata câte 4 – 12 pui de fiecare data; traiesc circa 3 – 5 ani.

 

Cititi mai multe informatii despre soareci pe pagina “informatii soareci” si cum sa preveniti infestarea cu soareci pe pagina “previne infestarea cu soareci”.

 

Efectuarea Deratizarii prin metode mecanice:

Capcanele mecanice pentru soareci sunt dispozitive rezistente, fabricate din metal si / sau plastic dur. Se pot utiliza in interiorul cladirilor dar si la exterior. Sunt variantele recomandate pentru deratizarea la interior, in defavoarea variantei cu raticide, rodenticide. Avantajul acestor capcane este faptul ca daunatorul se prinde pe loc, eliminand astfel riscul de raspandirii lesurile in locurile nedorite, cum se poate intampla in cazul raticidelor. Se foloseste impreuna cu un atractant sau orice alt aliment cu aroma, miros puternic care sa atraga, ademeneasca sobolanul. Atractantul se pune pe clapeta ce face declansarea capcanei iar cand sobolanul va veni sa manance se produce declansarea. Exista variante de capcane care blocheaza daunatorul in interior si modele care il omoara pe loc. In ambele cazuri soarecii sunt indepartati intr-un mod controlat, mult mai bine decat in cazul folosirii raticidelor. Capcanele mecanice sub forma de clesti, care omoara daunatorul imediat, sunt mai periculoase si se recomanda a se folosi in zone unde nu au acces alte animale, copii sau oameni neinstruiti. Acestea pot cauza accidente daca sunt utilizate fara sa se respecte instructiunile.