Cum se face dezinsectia in locuinta
Cand vine vorba despre igiena si curatenia locuintei, trebuie sa avem grija cum facem acest lucru, deoarece daca nu realizam procesul asa cum trebuie, exista riscul sa ne trezim cu insecte care sa ne afecteze sanatatea si starea de bine. Curatenia si dezinfectarea sunt necesare pentru combaterea microbilor si a virusilor, si pentru pastrarea sanatatii tale si a celor din jur.
In cazul in care lucrurile scapa de sub control, iti aratam ce trebuie sa faci in cazul unei infestari si cum si cand se face dezinsectie in locuinta.
Tipuri si cand se face dezinsectia
Dezinsectia este procedeul prin care se realizeaza stropire cu atomizoare pe benzina sau pompe de mana, in spatii inchise si deschise, insistandu-se asupra focarelor de infectie, pentru a elimina insectele. Dezinsectia se mai poate realiza si cu ajutorul fumigatiilor, a substanelor solide in care este impregnat insecticidul amestecat cu o substanta pirogena. Prin ardere lenta, este degajat un gaz toxic de mare eficacitate cu ajutorul caruia se insista asupra posibilelor focare si care combate aparitia gandacilor.
Exista doua tipuri de dezinsectie, cea preventiva (i se mai spune si profilactica) si curativa (terapeutica sau de combatere). Dezinsectia preventiva impiedica inmultirea si raspandirea daunatorilor prin crearea de conditii nefavorabile dezvoltarii lor. Cea de-a doua dintre ele, dezinsectia curativa reprezinta actionarea asupra focarului pentru a distruge daunatorii si se realizeaza la intervale de timp de 10-14 zile, fiind urmata de dezinsectia profilactica.
Cum se face dezinsectia
Dezinsectia profilactica se realizeaza prin igiena personala, igiena locuintei, a adaposturilor pentru animale, salubrizarea gospodariilor, spatiul din jurul locuintei, indepartarea corecta a gunoiului s.a.m.d.
Dezinsectia curativa se realizeaza prin metode fizice, chimice si de combatere biologica si genetica.
Metodele fizice sunt cunoscute si sub denumirea de metode ecologice, si prespun:
- Indepartarea mecanica prin scuturare, periere, tundere, imbaiere si aspirare;
- Capturare prin capcane, site metalice si benzi cu lipici;
- Distrugerea cu ajutorul caldurii uscate la 80-85 grade Celsius timp de jumatate de ora in cuptoare sau etuve pentru larve si insecte adulte, sau chiar calcatul cu fierul incins pentru dezinsectia hainelor;
- Dezinsectia ecologica se mai realizeaza prin distrugerea prin caldura umeda – fierbere timp de 20 – 30 de minute;
- Si ultima, distrugerea prin frig ce presupune expunerea la -14 grade Celsius timp de 24 de ore a blanurilor.
Dezinsectia prin metode chimice presupune aplicarea de insecticide pentru a indeparta si distruge insectele. Aceste substante sunt naftalina, uleiuri volatile (camfor), benzoate de metil, dietil, ftalat de dimetil care se aplica pe tegumente si imbracaminte.
Pentru zonele intens frecventate de om, precum restaurante, spitale, birouri, locuinte personale s.a.m.d., aceste insecticide trebuie sa fie biodegradabile si sa nu murdareasca sau sa lase urme vizibile pe suprafetele tratate.
Moduri de realizare a dezinsectiei
Aceasta se realizeaza prin pulverizare lichida, se utilizeaza substantele pesticide de ingestie si contact pentru combaterea larvelor si a insectelor adulte. Aceste substante si aplica in stare pulverizata, sub forma de aerosoli sau in strat grosier. Acesta se realizeaza in doua etape la interval de 14-21 de zile, folosind o pompa de tip vermorel pentru spatiile inchise, iar pentru exterior se folosesc aparate de tip atomizor, generatoare de ceata rece.
Mai exista o metoda de aplicare si anume insecticidul sub forma de gel ce presupune aplicarea in picaturi de insecticide sub forma de gel atat in zonele de trecere ale insectelor vizate, cat si in spatiile in care cele lichide nu pot fi folosite (in cazul aparaturii electrice, a electrocasnicelor, panouri electrice etc.). Picaturile nu se vad pe suprafete, nu pateaza, nu provoaca alergii sau discomfort si nu afecteaza activitatile de zi cu zi.
Cat de des trebuie realizata dezinsectia?
Frecventa acestui procedeu este influentata mult de tipul de zona despre care vorbim.
- in spatiile deschise se realizeaza de trei ori pe an, se folosesc substante cu pulverizare in volum ultraredus (ULV) si se aplica cu aparatura necesara;
- in zonele retelelor de alimentare cu apa, in subsoluri, se aplica de trei ori pe an sau de fiecare data cand este nevoie. In cazul tratamentului impotriva tantarilor, este obligatorie actiunea impotriva larvelor si a insectelor adulte;
- dezinsectia se poate realiza si lunar sau de fiecare data cand este nevoie, pentru a opri un focar in zonele de productie a produselor alimentare;
- trimestrial sau de fiecare data cand este nevoie in institutii;
- la solicitarea proprietarului in locuinte.
In cazul in care vorbim de spatii ocupate de catre copii, batrani sau persoane cu afectiuni cornice, ori zone in care se gasesc animale de companie sau de paza, este necesara executarea dezinsectiei folosind produse din clasele Xn si Xi de toxicitate, care nu sunt iritante sau daunatoare animalelor cu sange cald sau pestilor.
Dezinsectia este un procedeu de multe ori necesar in timp, insa daca avem grija la igiena noastra si a spatiului in care traim, nu ar trebui sa ne trezim in situatii in care apar daunatorii. Este important sa cureti intotdeuna locuinta si sa igienizezi spatiul pentru a preveni aparitia daunatorilor.
Cum prevenim aparitia insectelor
Curata geamurile si perdelele, usile si covorasele de la intrarea in locuinta, si curata si dezinfecteaza grupurile sanitare.
Pardoseala din locuinta este locul in care gasesti cei mai multi microbi, mai ales daca ai obiceiul de a intra incaltat in casa. Pentru a dezinfecta usa exterioara a locuintei, foloseste substante chimice pentru a distruge virusii. Foloseste produse pe baza de clor, etanol sau inalbitor de 75%. Curata si clanta cu dezinfectanti, deoarece acela este locul pe care pui mana atat cand iesi din locuinta, dar si cand te intorci.
Aspira temeinic covorasele de la intrare si apoi le poti spala si dezinfecta. Acorda o atentie sporita baii. Curata temeinic vasul de wc cu ajutorul produselor de igienizare. Poti folosi chiar clor.
Ai grija sa menti curatenia pentru a preveni aparitia daunatorilor. Curata bucataria dupa fiecare sesiune de gatit, insistand asupra chiuvetei, a aragazului si a faiantei din jurul spatiului in care ai gatit. Spala vasele de fiecare data dupa ce ai mancat pentru a nu atrage daunatorii si chiar pentru a-ti optimiza tie timpul.
Daca avem grija de curatenia locuintei noastre, nu ar trebui sa avem probleme cu aparitia gandacilor si a diferitelor insecte. Insa de multe ori, indiferent cat de curata este locuinta noastra, acestia isi pot face aparitia din zonele inconjuratoare: de la scara blocului sau de la vecini.
Apeleaza la serviciile noastre de dezinsectie pentru a-ti asigura igiena locuintei si pentru a nu te trezi in situatii neplacute. Compania noastra ofera servicii de dezinsectie in Constanta, dar si dezinfectie si deratizare, pentru a-ti oferi tot confortul de care ai nevoie.
Pentru detalii si programari, foloseste formularul de contact si cere o parere si o oferta specializata.