IGNIFUGARE MATERIALE COMBUSTIBILE

Ignifugarea materialelor poate fi realizata pe suprafete lemnoase, PAL, MDF, etc. dar si pe material textile, ce au in componeta minim 50% bumbac. Procedeul in sine consta in aplicarea, prin diferite metode, a unor produse ce contin substante ignifuge, capabile de a intarzia semnificativ declansarea arderii.

Material de baza in domeniul constructiilor, pentru a putea fi utilizat, lemnul trebuie supus mai intai unei serii de tratamente care au ca scop sporirea rezistentei impotriva actiunii factorilor naturali sau biologici. Cel mai des intalnit tratament de acest gen este cel de ignifugare lemn.

Prin ignifugare lemn, se intelege aplicarea substantelor ignifuge pe orice tip de suprafata confectionata din acest material: de la peretii exteriori si interior care alcatuiesc o casa, pana la pod, sarpanta, acoperis, piese de mobilier etc. Important de mentionat este faptul ca acest procedeu nu transforma lemnul intr-un material “imun” la foc, insa ii sporeste considerabil rezistenta la ardere.

Strategia poate fi pusa in aplicare prin crearea si aplicarea sistemului protectiei la incendiu, combinand sistemul protectiei pasive la incendiu cu sistemul protectiei active la incendiu.

BENEFICII IGNIFUGARE LEMN

Ignifugarea lemnului asa cum literature de specialitate o defineste este imbunatatirea comportamentului la foc a materialelor combustibile(lemn,textile).

Este bine de stiut  ca in urma acestui tratamentului de ignifugare lemnul nu devine complet ignifug si mai devreme sau mai tarziu el va lua foc daca va fi supus la flacara, insa prin ignifugare se intarzie considerabil declansarea arderii,propagarea cu flacara deschisa astfel se confera timpul necesar pentru evacuarea spatiului, stingere ,anuntare autoritati competente.

In cazul nedorit de aparitie a unui incendiu o ignifugare bine facuta poate salva vieti omenesti prelungind timpul in care o structura de lemn supusa la flacara rezista, sau prin simplul fapt ca propagarea incendiului este mult intarziata.

Ca si metode de aplicare avem aplicare de suprafata(pensulare,pulverizare) si aplicare de profunzime (impregnare). Cea mai intalnita metoda in cazul elementelor de lemn deja asamblate este pulverizarea.