Muscatura de purice.
Muscatura de purice poate cauza mancarime intensa si dinconfort. Iata cum recunoastem muscatura de purice si ce va recomadam in caz de infestare.
Despre muscatura de purice
In timp ce in general puricii prefera sa se hraneasca cu sange de pisici si caini, acestia se pot hrani si cu sange uman. Puricii sunt insecte mici, iar muscatura de purice provoaca mancarime si uneori durere chiar.
De celele mai multe ori este necesara o deInsectie profesionala pentru a scapa de purici. Puricii sunt foarte mici ca dimensiune iar culoarea lor variaza de la maro la negru. Nu au aripi, dar sar foarte repede. Corpul lor e subtire si dur, si au o lungime de aproximativ un sfert de centimetru. Se reproduc rapid si traiesc adesea in tesaturi si covoare.
Aceste insecte se reproduc rapid, mai ales daca aveti animale de companie in gospodarie. Detinerea unui animal de companie creste riscul unei infestari cu purici, dar nu numai proprietarii de animale sunt expusi riscului. Puricii pot intra in casa prin orice tesatura adusa in locuinta. Odata ajunsi in casa, din cauza ciclului de reproducere rapida acestia se pot inmulti foarte mult si repede.
Puricii pot supravietui mai mult de 100 zile fara gazda. Din cauza picioarelor puternice, pot sari pe o distanta de 100-200 ori mai mare decat corpul lor.
Ciclul de viata al puricilor?
Ciclul de viata al puricilor consta in patru etape principale: ou, larva, pupa si adult. Adultul se hraneste exclusiv cu sange de la gazda. In timpul hranirii, puricele perforeaza pielea si suge sangele. Simultan, secreta saliva care poate cauza alergie. Saliva previne coagularea sangelui de la gazda, pentru a-i facilita hranirea.
Un purice are trei perechi de picioare, cu picioarele lungi posterioare ideale pentru sarituri. Puricii nu au aripi. Pot sari pana la 18 cm inaltime. Puricii de sex feminin produc oua albe, rotunde, care tind sa cada de pe animal pe asternut, pe podea si pe sol. Larvele se hranesc cu materiale organice intr-un mediu umed, inclusiv fecalele puricilor adulti. Dupa o crestere si dezvoltare suficienta, larva formeaza un cocon care se gaseste pe sol, covoare, sub mobilier, iar in conditii de umiditatea ridicata sau vibratii de miscare, pupa iese din cocon.
Ciclul de viata al puricilor poate varia de la 2 saptamani pana la 2 ani si este de obicei in termen de 8 saptamani. Supravietuirea depinde de temperatura si umiditate ridicata. Puricele incepe sa se hraneasca imediat si se estimeaza ca va consuma 13,6μL de sange pe zi. Fecalele de purice apar ca niste pete asemanatoase unor boabe de piper negru si, atunci cand sunt vazute pe un prosop umed, sunt rosii, ca urmare a sangelui in materiile fecale.
Cum recunosti muscatura de purice?
Muscatura de purice prezinta cateva simptome comune. Produce mancarime, iar pielea din jurul fiecarei muscaturi poate deveni chiar dureroasa. In plus, zgarierea excesiva poate deteriora pielea si se poate dezvolta o infectie bacteriana secundara. Majoritatea oamenilor nu vor dezvolta simptome vizibile de la muscatura de purice. In general, puricii nu transmit boli.
Muscaturile apar adesea ca mici proeminente rosii, cu un halou rosu in jur, fiind in general grupuri de 3-4 muscaturi, sau in linie dreapta. Muscatura de purice apare adesea pe picioare, dar si in jurul taliei, la axile, pe sani, inghinal, in zona coapselor sau genunchiului.
Dezinsectia contra puricilor in locuinta.
Daca muscaturile de purici au avut loc in interiorul casei, toate sursele trebuie tratate pentru controlul efectiv al infestarii cu purici. Covoarele, asternutul animalelor de companie si toate incaperile ar trebui sa fie bine aspirate, iar animalele de companie ar trebui tratate separat.
- In interior trebuie pulverizat un produs chimic utilizat pentru infestarea cu purici.
- Aspirati covoarele. Aruncati sacul aspiratorului, deoarece acesta contine purici si oua sau folositi un spray pentru a-l curata.
- Curatati zonele frecventate de animalul de companie si obiectele sale, folosind o solutie speciala. Repetati procedura o data sau de doua ori, deoarece ouale de purici pot supravietui timp de cateva saptamani.
- Spalati asternutul pentru animale de companie o data pe saptamana, avand grija sa nu raspanditi ouale si larvele in acest proces.