Plosnitele de pat
Ce sunt plosnitele de pat si cum scapam de ele.
Plosnitele de pat masoara doar 5 mm latime – mai mici decat o varful unui pix, sunt foarte inteligente, dure si se inmultesc rapid. Plosnitele stiu foarte bine unde sa se ascunda pentru a evita detectarea, pot trai 5-6 luni fara sa manance, iar o femeie sanatoasa poate depune 500 de oua pe toata durata vietii.
De aceea, aceste mici insecte care mananca sange pot face ravagii in casa ta. Daca ajung in pat la tine, te pot musca, iti pot lasa pete rosii si mancarime peste tot corpul.
Din fericire pentru tine, noi combatem eficient plosnitele de pat. Aveti rabdare, deoarece indepartarea plosnitelor necesita de obicei timp si efort. De aceea este indicat sa efectuati minim 2 tratamente, mai ales daca aveti o infestare mare.
Anumiti factori pot face plosnitele mai greu de indepartat cum ar fi: Haine, carti, saltele de pat sau canapele s.a
Pasul 1: Identificati toate zonele infestate
Daca aveti plosnite, ideal ar fi sa le gasiti devreme inainte de a incepe sa se reproduca. Este mult mai usor – si mai ieftin – sa tratezi o infestare mica decat una mare. Cu toate acestea, infestarile mai mici pot fi mai greu de detectat.
Incercati seara sa lasati lumina stinsa minim 1-2 ore si iesiti din camera.
Corpurile mici si inguste ale plosnitelor le permit sa se stranga in pete minuscule – cum ar fi cusaturile unei saltele sau canapele si pliurile perdelelor, de aceea gasirea lor foarte devreme este foarte grea.
- Cautati-le si in locuri ca acestea:
- In salteaua patului sau a canapelei.
- in fisurile din rama patului si a tabliei
- in plinte
- intre perne de canapea
- in imbinarile mobilierului
- in interiorul prizelor electrice
- sub mobilier
- in spatele tablourilor
- in cusatura unde se intalnesc tapetul si tavanul
Folositi o lanterna si o lupa pentru a parcurge toate aceste zone.
Puteti observa plosnite dupa aceste semne:
- plosnite de pat vii, care sunt rosiatice si de aproximativ cativa mm lungime
- pete intunecate – acestea sunt excremente de plosnite
- pete rosiatice pe saltea de la plosnite care au fost zdrobite din greseala
- oua mici, galbene pal, coji de oua si piei galbui pe care le-au aruncat plosnitele tinere
Pasul 2: Controleaza infestarea
Odata ce stii ca ai plosnite, trebuie sa te organizezi, astfel incat sa poti scapa de ele cat mai repede. Prima si cea mai simpla modalitate este de a prinde plosnitele este prin aspirare. Treceti aspiratorul peste orice ascunzatoare posibile
Aceasta include:
- pat sau canapea
- dulap
- covoare
- electronice (cum ar fi televizoarele)
Sigilati sacul din aspirator intr-o punga de plastic si aruncati-l la gunoi. Apoi curatati bine aspiratorul.
Sigilati toate lenjeria si hainele afectate in pungi de plastic pana cand le puteti spala. Apoi puneti-le la cea mai inalta temperatura posibila in masina de spalat si uscator. Daca o haine sau lenjerie nu poate fi spalata, puneti-o in uscator timp de 30 de minute la cea mai mare temperatura.
Orice lucru care nu poate fi tratat in masina de spalat si uscator, puneti-l intr-o punga de plastic. Lasati-l acolo cateva luni, daca este posibil, pentru a va asigura ca toate plosnitele mor. Daca nu puteti curata mobilierul, aruncati-l. Rupeti-l mai intai si vopsiti cu spray cuvintele ,,plosnite” pe el, astfel incat nimeni altcineva sa nu incerce sa-l duca acasa.
Pasul 3: Cum ne pregatim pentru tratamentul impotriva plosnitelor?
Inainte de a ne contacta sau a aplica substantele chimice, faceti o mica pregatire pentru a va maximiza sansele de succes. Asigurati-va ca toate lenjeria, covoarele, draperiile, imbracamintea si alte ascunzatoare au fost curatate sau aruncate (a se vedea Pasul 2).
Apoi, scapa de ascunzatorile in care se pot ascunde plosnitele. Luati carti, reviste, haine si orice altceva care se afla pe podea si sub pat. Arunca tot ce poti. Nu mutati obiectele dintr-o camera infestata intr-una curata – ati putea raspandi plosnitele si apoi o luati de la inceput.
Sigilati toate zonele deschise. Lipiti tapetul daca este cazul. Lipiti crapaturile in mobilier si in jurul plintelor. Izolati prizele electrice deschise. In cele din urma, misca-ti patul la cel putin 6 centimetri distanta de perete, astfel incat plosnitele sa nu poata urca.
Pasul 4: Cum scapam de fapt de plosnite?
Mai intai trebuie sa indepartati plosnitele din haine si lenjerie. Acestea sunt destul de usor de ucis la temperatura ridicata, 46 grade C sau frig intens, mai putin de 0 grade C.
Iata cateva modalitati de a scapa de plosnitele folosind aceste metode:
- Spalati lenjeria de pat si hainele in apa fierbinte timp de 30 de minute. Apoi puneti-le intr-un uscator la cea mai mare temperatura pentru 30 de minute.
- Folositi aburi pe saltele, canapele si alte locuri unde se ascund plosnite.
- Impachetati obiectele infestate in saci negri si lasati-i afara intr-o zi fierbinte (35 de grade) sau intr-o masina inchisa
- Daca aveti posibilitate puteti pune haine care contin plosnitele in congelator.
Dupa ce ati pregatit incaperea, este necesar/obligatoriu sa apelati la noi sau o alta firma specializata si testata in combaterea plosnitelor de pat.